Page 34 - FOXTALK Fall 2012

Basic HTML Version

34
Fall 2012
Work done during the summer of 2012 transformed Lowell Thomas’s o
T
he School of Communications & the Arts at
Marist already had a lot going for it. But what
it was missing was visible: a state-of-the-art fa-
cility. But with the major renovations underway
to the Lowell Thomas building, that void is now
history.
This renovation project has been spread into two phases. The
first phase, completed over summer 2012, renovated the lower
level and the main floor of Lowell Thomas. A second phase of
renovations, to be completed over summer of 2013, will include
the dean’s suite of the main floor and the entire upper level.
Renovations on the main level were far reaching, including
renovated classrooms, offices and student workspaces. The
most notable change to the main level was the complete renova-
tion of the digital toolbox lab. This classroom is home to the
digital toolbox course, a requirement of all communications and
media arts students. While both the course and the lab existed
before renovations, the changes have made the room better
suited for the material covered in the class.
“The classroom is not configured like a traditional classroom
or lab,” Media Arts Chair Paula Willoquet-Maricondi said.
“That is, there are absolutely no rows.”
Instead, the arrangement of the class is in pods, or clusters,
throughout the room, allowing for collaboration amongst small
groups. Monitors hang from the ceiling throughout the room
with a larger screen in the front, allowing for classes to view
various examples during the instructional process. While
the main course held in the room is the digital toolbox, when
classes are not in session the space serves as an open lab for any
communications and media arts students.
An area within the digital toolbox classroom is sectioned off
specifically for students needing practice with rehearsing in
front of a camera. Known as the “Broadcast Practice Room,”
it is a place where students can shoot video or simply practice
their on-camera skills. The room comes equipped with all of
The former lower level of Lowell Thomas, described by students as
dungeon-like, received a complete remodel. The once narrow, dark
hallways are now light and bright, and cramped classrooms are
spacious with plenty of room to spread out. The old, heavy metal
doors have been replaced with wood and glass doors.
In addition to the beautiful cosmetic
renovations, a new HVAC system was installed,
a serious ground water intrusion issue on the
lower level was corrected, and the telecom/
data network was upgraded.
The architect for the interior portion
Hallways in the lower level were wid
can now enjoy club space, including
and radio stations, collaborative clas
chairs, and smart-room technology.
Before
Before
After
The Center for Sports Communication now has a physical space in which
to conduct research and have guests meet informally with students.